יותר ויותר בעלי בתים פרטיים מוכנים לעשות כמיטב יכולתם על מנת להעניק לבית את המראה האולטימטיבי מבחינת העיצוב, היוקרה והסגנון שלו. שלא כמו בעבר, העיצוב הסטנדרטי והרפטטיבי החוזר על עצמו בכל הבניינים והבתים הפרטיים, ישנה כיום הזדמנות ואפשרות לכל בעל דירה לרהט ולסגנן את דירתו כראות עיניו וכיאה להעדפותיו האישיות. תודות ללגיטימציה ההולכת וגדלה לעיצובים במגוון רחב של סגנונות שונים, יותר ויותר אפשרויות מוענקות לקהל הרחב וניתנות לבחירה מתוך אינספור עיצובים.
בין מגוון הפיתוחים והסגנונות השונים אנו זוכים לראות את הדקים והפרקטים, התופסים מקום של כבוד במרכז תשומת הלב הישראלית בפרט והעולמית בכלל. תשומת הלב המוענקת לפרקטים ולדקים אינה ניתנת להם בחינם – המראה הייחודי שהם מעניקים לחלל בו הם ממוקמים הינו יקר ערך. בשל הפופולאריות ההולכת וגוברת של הדקים והפרקטים רבים נוטים להתבלבל בין השימושים של השניים. המאמר הבא מבקש לבאר את ההבדלים החלים בין פרקט לבין דק על מנת שתוכלו לקבל את ההחלטה החכמה ביותר.
על מנת להגדיר את ההבדלים בין הפרקטים והדקים, רצוי אולי להבהיר את מקור הבלבול ואת הבסיס המשותף לשניהם. הן הדקים והן הפרקטים מיוצרים מסוגים שונים של עץ ונראים לעין חובבנית או עין שאינה מתמצאת בתחום – כרצפות עץ לכל דבר. יחד עם זאת, מדובר בסוגי עץ שונים לחלוטין האחד מהשני כך שכל אחד מהם הינו בעל תכונות ייחודיות לו המצריכות טיפול מיוחד והתייחסות שונה.
מיקום ייעודי
הן הפרקט והן הדק המיוחד מיועדים למקום ספציפי. הפרקט מיועד להנחה בתוך הבית ובחללים הנסתרים מהשמש. כמו כן, הפרקט זקוק להגנה מרבית מפני תנאי מזג האוויר הים תיכוניים וכן הגנה מפני כתמים או נזקים אחרים הנגרמים לפרקט עקב שמירה לא ראויה או חוסר זהירות. בשל רגישותו הרבה לכתמים, נוזלים והשפעות סביבתיות אחרות הפרקט מתאים אך ורק לתנאי פנים ולחללים פנימיים. הפרקט מלוטש ומצופה חומרים נגד בלאי כך שהוא מתאים יותר לשטחי פנים.
הדק לעומתו עשוי מעץ שונה ומתאים יותר לשטחי החוץ. עץ הדק הינו טבעי יותר ופחות מעובד ומסיבה זו הוא מתאים יותר לטבע החיצוני ולתנאי מזג האוויר הים תיכוניים.
דק העץ משתלב בצורה נפלאה בגינה כשהוא שומר על המראה הטבעי שלה. הלכך, אדריכלי נוף ובעלי גינות נוטים לעשות שימוש רב יותר בדקים לגינה, שהפכו לאלמנט חשוב בתהליך עיצוב הגינה.
אופי ההתקנה
גורם נוסף המבדיל בין הדק לפרקט הינו אופי ההתקנה של שני המשטחים. בעוד שפרקט הינה עבודה מורכבת ורגישה הנדרשת לביצוע על ידי אנשי מקצוע בלבד הרי שהתקנת פרקטים הינה פשוטה יותר לביצוע מאחר ואינה מצריכה דיוק מרבי ותשומת לב לפרטים הקטנים ביותר.